Maak nu een afspraak

010 - 222 97 97
telefoon icon telefoon icon plus icon

Wortelkanaalbehandeling

Verhelpt en voorkomt pijn bij de tandzenuw, maak hieronder een afspraak voor een consult bij Tjan Tandheelkunde.

Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling

Wanneer u last heeft van een wortelkanaalontsteking (geïnfecteerde tandzenuw), wordt deze in de meeste gevallen behandeld met een wortelkanaalbehandeling. Een ontsteking van een tandzenuw in het wortelkanaal kan op verschillende manieren ontstaan en is ook niet altijd direct door u te herkennen. De eerste klachten zijn vaak iets wat gevoeligere tanden, die in de loop van de tijd kunnen overgaan in een ondraaglijke zenuwpijn. Daarnaast kunt u ook last krijgen van zwellingen en koorts. Wanneer u besluit om de ontsteking niet te behandelen, zal de tandzenuw uiteindelijk afsterven. Hierdoor kunt u zelfs de betreffende tanden en of kiezen verliezen. Een wortelkanaalbehandeling is dan noodzakelijk.

Bij Tjan Tandheelkunde beschikken we naast onze deskundige specialisten ook over een eigen tandtechnicus. Door middel van een mondonderzoek en een röntgenfoto kan de ontsteking in de tandzenuw worden vastgesteld. Wanneer deze diagnose is gesteld, en de tandarts een wortelkanaalbehandeling nodig acht, kan er een afspraak worden ingepland. Een wortelkanaalbehandeling wordt vaak door onze specialisten uitgevoerd, maar in complexe gevallen verwijzen wij de patiënt door naar een endodontoloog. Een endodontoloog is een gespecialiseerde arts die een aanvullende opleiding heeft gevolgd met betrekking tot het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen.

Hoe ontstaat een wortelkanaalontsteking? 

Een ontsteking in het wortelkanaal kan ontstaan doordat bacteriën zich nestelen in de tandzenuw. Bij een gezond en functioneel gebit, vormen de tanden en kiezen een natuurlijke barrière. De bacteriën kunnen hier dan ook nauwelijks doordringen. Echter, als u een gaatje heeft, ontstaat er een opening. Deze opening in de tandzenuw kan zich ook vormen door een beschadiging aan uw gebit (tandenknarsen) of na een tandbreuk. De bacteriën kunnen hierdoor het onderliggende weefsel bereiken, waardoor het risico op een ontsteking toeneemt. Een wortelkanaalontsteking komt eerder voor bij de wat oudere mensen, echter is dit ook afhankelijk van hoe goed het gebit onderhouden wordt.

De uitvoering van een wortelkanaalbehandeling

Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt er een opening in de tand of kies gemaakt om bij het wortelkanaal te komen. De kanalen in de tandzenuw worden ruimer gemaakt om deze vervolgens te kunnen reinigen. Wanneer de kanalen helemaal schoon zijn, worden ze opgevuld met een vulling om de kans op een eventuele nieuwe ontsteking te verminderen. Hoe lang een wortelkanaalbehandeling duurt, hangt af van de moeilijkheidsgraad en het aantal kanalen dat behandeld moet worden. De tandarts is minder lang bezig met één kanaal dan wanneer hij vijf kanalen moet behandelen. Een wortelkanaalbehandeling kan binnen een half uur tot 2,5 uur klaar zijn. Een behandeling is volledig pijnloos na de verdoving. Door de intensieve reiniging kan het gebit wat geïrriteerd raken. Dit gevoel kunt u bestrijden met reguliere pijnstillers.

Heeft u vragen over een wortelkanaalbehandeling? Dan kunt u altijd contact opnemen met onze praktijk.