Maak nu een afspraak

010 - 222 97 97
telefoon icon telefoon icon plus icon

Kronen en bruggen

Een mooi en functioneel gebit binnen handbereik. Meer weten? Maak hieronder een afspraak!

Kronen en bruggen

Kronen & bruggen

Ervaart u klachten in uw mond door beschadiging aan uw tanden of kiezen? Of bent u niet tevreden over het aangezicht van uw gebit? Voor het krijgen van een mooi en functioneel gebit is het plaatsen van een kroon of brug een ideale oplossing. Kronen en bruggen zijn bedoeld als vervanging van beschadigde tanden en kiezen. In de meeste gevallen is een kroon bedoeld voor één tand of kies. Een ‘brug’ is daarentegen een goede oplossing wanneer meerdere tanden en/of kiezen moeten worden vervangen.

Meer informatie van onze specialisten met betrekking tot het plaatsen van kronen en bruggen? Of wilt u direct een afspraak inplannen? Neem dan contact op met onze praktijk.

Wat zijn kronen en bruggen?

Een kroon is een kapje (kunsttand) van metaal en/of porselein dat over uw afgeslepen tand/kies wordt geschoven. Het kapje wordt vervolgens aan de tand of kies vastgelijmd. Hierdoor krijgt uw gebit zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Onze tandtechnieker zal de kroon op maat maken in het tandtechnisch lab. Hierdoor past de kroon precies over uw afgeslepen tand. Kronen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, namelijk porselein, zirkonium of metaal. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van een volledig porseleinen kroon. Een porseleinen kroon kan dan ook in veel situaties worden toegepast.

Bij het ontbreken van meerdere tanden en of kiezen wordt er gebruik gemaakt van een “brug”. Een brug helpt u beter kauwen en voorkomt eventuele verschuivingen van uw tanden.

Behandeling van het plaatsen van kronen en bruggen

Allereerst wordt een deel van de beschadigde tand of kies afgeslepen, zodat er genoeg ruimte is om een kroon of brug te plaatsen. De afgeslepen tand kan fungeren als drager voor de kroon. Vervolgens wordt de kroon over de afgeslepen tand of kies geplaatst en vastgelijmd. Tijdens deze behandeling is tevens een verdoving mogelijk.

Met behulp van een brug kunnen ontbrekende tanden of kiezen worden vervangen. Bij het plaatsen van een brug maken we een keuze uit een gewone brug, een etsbrug of een vrij-eindigende brug. Een gewone brug wordt vastgemaakt aan twee pijlers aan weerszijden van de open ruimte. Bij een etsbrug wordt er een metalen bevestigingsplaatje met speciale lijm aan de binnenzijde van de tanden geplakt. Een vrij-eindigende brug heeft één of meerdere pijlers aan één zijde van de ontbrekende tand of kies.